Besök oss gärna
på Facebook

Backa 

Pazyrykmattan 2500 år

Läs mer:
Pazyrykmattan 2500 år
Så började det
Stadgar
Hedersmedlemmar

Pazyrykmattan 2500 år

Varför heter föreningen Pazyryk?  Jo, det är namnet på världens idag äldsta kända matta. Den har fått sitt namn efter fyndplatsen, en hövdingagrav i Pazyrykdalen i Altaibergen i södra Sibirien, där den hittades 1949. Storleken är ca. 180 X 190 cm och skicket förvånande gott. 

Mattan är från cirka 400 år före Kristus. Idag kan denna raritet beskådas i Eremitaget i S:t. Petersburg.

Denna fantastiska matta visar att man redan för 2500 år sedan behärskade knyttekniken. Se bara på det avancerade mönstret! Det är lika bra som på de mattor som knyts idag. Mattknytarkonsten måste alltså vara betydligt äldre än Pazyrykmattan.

Mattan är vävd i fårull med symmetrisk knut och har cirka. 330 000 knutar per kvadratmeter. Det är 3 - 4 inslag mellan varje knutrad, varpen är Z2S, inslag 2Z och luggen Z2S respektive Z3S

 

Så här ser utgrävningsplatsen ut idag:

pazyryk valley

Mattan låg i en av flera gravkammare som plundrades tidigt och sedan rasade ihop och vattenfylldes. Vattnet frös till is vilket skyddade gravens innehåll i ett par tusen år.

karta

Pazyrykdalen är utsatt på kartan ovan, 1,5 cm nordväst om M i Mongoliet och till höger om det stora gula fältet i mitten. Klicka på kartan för en större version. .

grav i genomskärning 2

Så här såg det troligen ut när graven öppnades. Mattan är det grå stycket i mitten.Den låg i en begravningsvagn, se bilden nedan.

begravningsvagn

manskläderKvinnokläderUngefär så här såg hövdingarna ut som begravdes med mattan. Männen är  till vänster och kvinnan till höger. De hade stora tatueringar på sina kroppar.

tatuering

Vad finns att säga om hästarna i mattans huvudbård?

pazyrykhästen

Man kan se hästar som liknar "Pazyrykhästen" på reliefer i Persepolis i Iran. Därför antas det att mattan är vävd i Persien eller har persiska influenser. Senare forskning har dock ifrågasatt det persiska ursprunget till förmån för ett upphov något längre österut, exempelvis i en oas kanske inte så långt ifrån Altaibergen. 

häst persepolis

De flesta bilderna ovan kommer från Svetlana Pankovas presentation vid Pazyryks 20-årsjubileum den 9 september 2006.

Minimera
 
Hem   |   Om Pazyryk   |   Program   |   Kurser   |   Dokument   |   Bildgalleri   |   Länkar   |   Kontakt
Copyright 2019 Orientmattsällskapet Pazyryk